Flytta hemifrån – checklista och tips

Att flytta hemifrån innebär många viktiga val och beslut. Här har vi samlat tips, råd och information för dig ska ta steget till ditt första egna boende.

Många ser det som en stor frihet att flytta hemifrån – plötsligt kan du välja själv hur du ska ha det hemma, när du ska äta eller vilken serie som ska stå på. Men med frihet kommer också ansvar, och listan på saker som är bra på att koll när man flyttar hemifrån kan lätt bli lång. Kolla in vår checklista och få, förhoppningsvis, lite hjälp på traven!

Att tänka på vid flytten

Att flytta hemifrån är långt ifrån gratis, och du kommer förmodligen bli förvånad över alla små (och stora) utgifter som kommer att bli en del av din nya vardag. Ett bra första steg är i alla fall att ha lite sparade pengar! Det är jättesvårt att säga vad det kostar att flytta hemifrån, det beror naturligtvis på vart du ska flytta, hur du ska bo och hur dina övriga ekonomiska förutsättningar ser ut (till exempel om du jobbar eller pluggar). Sätt dig ner och gör en budget, så du ser att allting kommer att gå ihop.

Skaffa en grund i form av möbler och prylar. I början kan det vara svårt att säga hur många handdukar som kommer att behövas, eller om man verkligen behöver ett köksbord i en etta? Men med ett grundutbud kan du i alla fall komma igång och leva – ett tips är att kolla med nära och kära som nyligen har flyttat vad de tyckte var allra viktigast att ha i början.

Adressändra! För att bli folkbokförd på din nya adress behöver du göra en flyttanmälan hos Skatteverket eller Adressändring. Att göra en flyttanmälan hos Skatteverket är gratis, men många väljer att använda Adressändrings tjänster och betala en slant, eftersom man då också får hjälp med eftersändningen av post. Det finns dock sätt att eftersända post även utan Adressändrings hjälp – det kräver bara lite mer jobb.

Ha reda på ditt kontrakt. Oavsett om du hyr i första eller andra hand (eller har köpt lägenhet eller hus), gäller det att ha ordning på sina papper. Om du skulle vara under 18 år är det viktigt att tänka på att din vårdnadshavare kan behöva skriva på avtal och liknande som du ska teckna.

Få en kostnadsfri offert från en godkänd flyttfirma här.
Läs hela artikeln här: Flytta hemifrån – checklista och tips