Så anlitar du rätt flyttfirma

Att flytta är ofta förknippat med stress och mycket att göra. Att anlita en flyttfirma kan underlätta processen, men det finns några saker som är bra att hålla koll på.

Tänk på det här

  • Anlita en flyttfirma som använder sig av Bohag 2010.
  • Skriv avtal där pris och arbetets omfattning finns med.
  • Ge flyttfirman tydliga upplysningar om vad du behöver hjälp med, som tunga möbler.
  • Du kan avbeställa femton dagar före flytten.
  • Du har ingen ångerrätt på flyttjänster.

Bohag 2010

Om du ska anlita en flyttfirma ska du välja en som använder sig av Bohag 2010, Allmänna bestämmelser för bohagsflyttning. Det är regler som Konsumentverket och flyttbranschen kommit överens om.

Fast pris och skriftligt avtal

När du anlitar en flyttfirma ska du försöka få ett fast pris. Se till att få ett skriftligt avtal där pris och arbetets omfattning finns med. Om flyttfirman ger ett ungefärligt pris, alltså inte kan ge en exakt prisuppgift, får slutpriset inte överskrida 15 procent om inte annat har avtalats. Använder ni Bohag 2010 får inte priset överskridas med 15 procent.

Ge tydliga upplysningar

Var noga med att upplysa flyttfirman om sådant som har betydelse för att uppdraget ska kunna klaras av på ett så bra sätt som möjligt, till exempel tunga möbler. Flyttfirman ska också vara tydlig med vad de kan göra och vad de inte kan göra.

Avbeställa flyttjänst

Du kan enligt Bohag 2010 avbeställa tjänsten kostnadsfritt fram till femton dagar före flytten. Om du avbeställer på grund av sjukdom blir du inte ersättningsskyldig.

Ingen ångerrätt på transporttjänster

Generellt gäller ångerrätt när du ingår avtal om tjänster på nätet. Transporttjänster är dock undantagna från bestämmelserna om ångerrätt. Du har alltså ingen ångerrätt när du har anlitat en flyttfirma.

Tillstånd från Transportstyrelsen

Kontrollera om flyttfirman enligt lag ska ha ett yrkestrafiktillstånd och att firman då har yrkestrafiktillstånd från Transportstyrelsen. Om de inte har yrkestrafiktillstånd kanske inte företagets försäkringar gäller om något händer, till exempel en trafikolycka.

Anlita en kvalitetssäkrad flyttfirma genom att fylla i en offertförfrågan här.
Läs hela tipset här: Hallå konsument – anlita flyttfirma